Ouder worden, dementie en mensen met een verstandelijke beperking

schuif aan tafel en praat mee op donderdag 28 september 2017.

U bent ouder, broer of zus, mantelzorger, vrijwilliger of professionele hulpverlener van iemand met een verstandelijke beperking. Uw kind, familielid, bekende of cliënt wordt ouder en/of dementeert. U wilt uw verhaal graag delen, kennis opdoen en antwoord op vragen die gaan over de zorg, ondersteuning en omgang.

Esdégé Reigersdaal, De Waerden, Stichting Philadelphia Zorg, Leekerweide, De Raphaëlstichting en  ‘s Heeren Loo nodigen u graag uit voor de Dementietafel, die wij op 28 september a.s. organiseren. De Dementietafel is een plek waar u in een ongedwongen en open sfeer elkaar kunt ontmoeten en uw ervaringen kunt delen. We praten met elkaar aan de hand van een thema. Dit onder het genot van koffie, thee en een drankje.

  • Donderdag 28 september 2017 van 19.00 tot 21.30 uur
  • Wijkcentrum Mare Nostrum, Arubastraat 2 in Alkmaar
  • Toegang gratis
  • Thema: Eten en drinken

Maudy Maas (logopedist) en Ivanka Beerepoot (diëtist) zullen verschillende aspecten van het eten en drinken aan bod laten komen. Denk daarbij aan het belang van sfeer, werking van het slikken, redenen verslikking, de voedingswaarde van eten en drinken.

  • Informatiemarkt

De informatiemarkt bestaat uit diverse tafels met materialen vanuit de verschillende instellingen en producten die elders ontwikkeld zijn.

Mensen die betrokken zijn bij de zorg en ondersteuning voor ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking en (mogelijk) dementie, hebben ieder hun eigen ervaringen en verhalen. Ze hebben ook ieder hun eigen redenen om die ervaringen te willen delen. Enkele voorbeelden:

Mijn zus
“Ik heb altijd een erg goede band gehad met mijn zus met Downsyndroom. Vanaf haar veertigste kreeg zij allerlei ‘kwaaltjes’: slecht zien, snel moe, dingen vergeten, bozig. Het duurde even voordat de diagnose dementie werd gesteld. Dat was moeilijk omdat niet duidelijk was waar de ontwikkeling van kwaaltjes precies bij hoorde, bij Downsyndroom of bij dementie. Inmiddels vallen steeds meer lichamelijke functies uit bij mijn zus. Ik kan niets anders doen dan er voor haar zijn. Ik zit in een soort van rouwproces en heb erg de behoefte om te horen hoe andere mensen met zoiets omgaan.”

Mijn zoon
“Mijn zoon woont al dertig jaar bij een zorgorganisatie. Soms komt hij een paar dagen bij ons thuis. De laatste tijd is hij veranderd. Hij weet niet meer waar hij is of wie hij voor zich heeft. Ook zijn heel normale handelingen ineens moeilijk voor hem. Bij de zorgorganisatie zijn ze aan het uitzoeken wat er met hem is, ik moet me geen zorgen maken. Maar dat doe ik wel. Ik zie toch dingen die mij verontrusten en waar zij niet iets mee doen. Met mijn dochters kan ik hier moeilijk over praten. Zij vinden dat de zorgorganisatie de verantwoordelijkheid heeft. Ik wil graag met anderen praten die hetzelfde meemaken.”

Mijn cliënt
“Ik werk op een speciale woonvoorziening voor mensen met een beperking die dementeren. Wij hebben nauw contact met de familie van onze bewoners. Ook al wonen de mensen hier al heel lang en zorgen we ook al heel lang voor hen. Als mensen dementeren, vinden zij het prettig om dingen van vroeger bij zich te hebben. En wie weet nu beter wat zij vroeger hebben ervaren dan de familie. We willen er ook zijn voor de familie, omdat het voor hen ook een moeilijk proces is. Ik merk dat in het contact met de familie we veel van elkaar kunnen leren.”

Programma

Ook u bent van harte welkom om mee te praten en uw ervaringen te delen bij de zevende Dementietafel in Alkmaar. Het programma ziet er als volgt uit.

19.00 uur: Inloop: ontvangst met koffie en thee.

19.15 uur: Welkom en korte uitleg over het verloop van de avond

Presentatie Maudy en Ivanka deel 1

Pauze (bezoek aan informatiemarkt)

Presentatie Maudy en Ivanka deel 2

Gelegenheid tot stellen van vragen

Ervaringen uitwisselen

21.30 uur: Afsluiting

Meer informatie

Wilt u op 28 september a.s. meedoen aan de Dementietafel in Noord-Holland?

De tafel staat in het wijkcentrum Mare Nostrum, Arubastraat 2 in Alkmaar.

We willen graag weten of u van plan bent te komen. U kunt zich vóór 14 september a.s. aanmelden via de mail: dementietafel-noordholland@outlook.com Besluit u na die datum om te komen, schroom dan niet en kom vooral!

 

 

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK...

%d bloggers liken dit: