Wat wij doen

Wij verbinden vrijwilligers aan hulpvragen. Hieronder een greep uit het type hulpvragen die u bij ons kunt stellen met uw abonnement op WonenPlus.

Administratie

Voor hulp bij het ordenen van uw thuisadministratie, hulp bij formulieren invullen, zorg- of huurtoeslag aanvragen, energierekening, abonnementen opzeggen, belastingaangifte.

Belastinghulp

Vrijwilligers helpen u bij uw aangifte. De belastinghulp is € 5,00 per aangifte. Voor mensen met meer dan € 30.000,00 vermogen is het € 25,00 per aangifte. Voor minima is het gratis.

Boodschappen

Wordt boodschappen doen te zwaar? Of bent u een keer ziek? Wij gaan op zoek naar iemand die u daarbij kan helpen. Is het wekelijks, dan vragen wij even de tijd om een vrijwilliger te vinden. Benzine (€ 0,35 per kilometer) of parkeerkosten betaalt u aan de vrijwilliger.

Buurten in de Hoef

In onze sfeervolle WonenPlus huiskamer komen we wekelijks bij elkaar voor een praatje, kopje koffie of thee en een spelletje. Er is altijd een gastvrouw aanwezig. Iedere maandag- en woensdagmiddag vanaf 13:30 uur. Sluit gezellig aan.

Digitale hulp

Voor hulp bij uw smartphone, tablet, computer, tv en radio. Het aanvragen van Digi-D en het aanleren van digitale vaardigheden. Bij storingen of bij het installeren of het downloaden van een programma. We assisteren bij internetten, sociale media, het verzenden van e-mails of beeldbellen.

Eerste hulp bij thuiskomst

Na een ziekenhuisopname of revalidatie, is het fijn als iemand u ophaalt en helpt bij de eerste opvang thuis. Denk aan koffie of thee zetten,  planten water geven, boodschappen doen, vuilniscontainer buiten zetten. Voor diegene die in hun naaste omgeving geen familie, vrienden of buren hebben.

Energiecoaches

De energiecoach komt bij de mensen thuis om hen gratis te adviseren over energiebesparende maatregelen en hoe ze dit kunnen toepassen in hun eigen huis. Ook adviseren ze over wat men zelf kan doen om te besparen.  Afspraak via de website van het Duurzaam Bouwloket of via e.hoekstra@wonenplusalkmaar.nl

Hond uitlaten

Bent u ziek en kunt u niemand vinden om uw hond uit te laten? Of wilt u een wekelijkse lange wandeling voor uw hond? Dan kijken wij in ons vrijwilligersbestand wie u hierin kan bijstaan. Informeer ook naar andere dierenopvang mogelijkheden.

Huisbezoek

Na uw inschrijving krijgt u een huisbezoek. We bespreken uw gezondheid, uw thuissituatie en de door u gewenste ondersteuning. U kunt vragen stellen en uw wensen kenbaar maken. Wenst u tijdens uw WonenPlus abonnement in een latere fase, informatie of persoonlijke ondersteuning? Ook dan kunt een huisbezoek aanvragen.

Hulp bij ziekte

Ziek zijn en toch moet er wat gebeuren. Zoals een afvalrolemmer aan de weg zetten, medicijnen ophalen bij de apotheek, de boodschappen, straatje schoonvegen of hulp bij verhuisdozen in- en uitpakken. Kortom allerlei incidentele hand- en spandiensten die op dat moment niet lukken.

Informatie en advies

informatie nodig of wilt u dat we met u meedenken? De vrijwilligers op het servicepunt zijn er voor al uw hulpvragen. De WonenPlus consulenten zijn er voor persoonlijke begeleiding van abonnees en vrijwilligers en voor advies, verwijzing en bemiddeling naar instanties. Dus schroom niet, neem gerust contact op.

Formulierenpunt

Iedere donderdagochtend bij WonenPlus op kantoor. Voor hulpvragers die ondersteuning zoeken bij hun administratie. Zoals regelzaken met instanties, formulieren van de gemeente, het aanvragen van het mantelzorgcompliment of andere voorzieningen. Maak via ons servicepunt een afspraak met Marija.

Kledingherstel

Voor kleine herstelwerkzaamheden; een losgelaten zoom, een knoop aanzetten, een rits vervangen, gordijnen zomen, broek of rok inkorten. Heeft u zelf geen naaimachine, dan kan de vrijwilliger met uw toestemming de (schone) spullen mee naar huis nemen.

Klussen

Voor kleine klusjes in en om het huis van 1 à 2 uur zoals het vervangen van een kraanleertje, een schilderij of een plank ophangen, een kastje in elkaar zetten, de cv ketel bijvullen, een lamp of een gordijnrails ophangen, radio- of tv zenders instellen. Onze handige vrijwilligers helpen u graag.

Samen Winkelen en Samen Uit

Halfjaarlijks uitstapjesprogramma speciaal voor abonnees. Vrijwilligers halen u op, begeleiden u tijdens het uitstapje en brengen u weer thuis. Met een gezellig groeps-koffiemoment. De vervoerskosten betaalt u aan de vrijwilliger, dit kan ook met de Alkmaar Pas. Ophalen is ’s morgens rond 9:30 uur of ’s middags rond 13:30 uur. Opgave tot een week van te voren. Vol = Vol.  Zie ook: 2024 Samen Winkelen programma periode 1

Vervoer

Afspraak met huisarts, tandarts of ziekenhuis of specialist? Per kilometer betaalt u € 0,35 aan de vrijwilliger. Begeleiding in de OV taxi of met de bus kan ook met een vrijwilliger. Vervoerskosten voor de begeleider zijn voor uw rekening. Graag tijdig uw afspraak doorgeven.

Verre vervoersritten. Heeft u een familielid of iemand anders lang niet gezien? Is er een gelegenheid waar u naar toe wilt? Kunt u dit niet zelfstandig? Vrijwilligers stellen zich beschikbaar voor langere ritten binnen Nederland. € 0,35 per kilometer.

Vooraf geregeld

Nadenken over uw afscheid geeft rust en houvast. Voor u en uw nabestaanden. Er valt al veel te doen in de voorbereiding. Weet men wat uw wensen zijn? Wat wilt u vastleggen? Begrafenis of crematie? Wat wilt u graag of wat juist niet? Wat kunt u hierin zelf doen? Kunt u hier wat steun gebruiken? U kunt in gesprek met een vrijwilliger en het samen noteren in ons uitgebreide werkboek. Een mooi overzicht voor uzelf en uw nabestaanden. Schroom niet. Vraag bij WonenPlus de dienst Vooraf geregeld aan.

Zingeving

Zin in een goed gesprek met anderen? Praten over het leven? Onderwerpen als: heden, verleden en toekomst. Leven in het hier en nu. Waardoor laat ik mij leiden? Eenzaamheid en kwetsbaarheid. Vreugde en verdriet. Op een ongedwongen wijze. In een groepje en onder begeleiding. Of individueel bij u thuis. Vraag de data aan bij ons servicepunt. De gespreksgroep is op donderdag van 14:00 tot 16:00 uur om de drie weken.