Wat wij doen

Ondersteuning nodig? Bespreek uw hulpvraag met ons servicepunt (072) 512 27 11. Wij zoeken of er een vrijwilliger is die u hierbij kan helpen. Hieronder een greep uit het type hulpvragen die u bij ons kunt stellen.

Administratie

Voor hulp bij het ordenen van uw thuisadministratie, hulp bij formulieren invullen, zorg- of huurtoeslag aanvragen, energietoeslag (2022), abonnementen opzeggen, belastingaangifte.
Afhankelijk van uw vraag kunnen wij ook doorverwijzen naar een belastingkantoor, schuldhulpverlening, budgetwinkel en formulierenbrigade.
Heeft u moeite met de energierekening? Kijk dan of u recht heeft op de energietoeslag. Vrijwilligers van WonenPlus kunnen u helpen bij de aanvraag van de energie toeslag.

Belastinghulp

Vrijwilligers helpen u bij uw aangifte. De belastinghulp is € 5,00 per aangifte. Voor mensen met meer dan € 30.000,00 vermogen is het € 25,00 per aangifte. Voor minima is het gratis.

Boodschappen

Wordt boodschappen doen te zwaar? Of bent u een keer ziek? Bespreek het met WonenPlus en wij gaan op zoek naar iemand die u daarbij kan helpen. Is het wekelijks, dan vragen wij zeker even de tijd om een vrijwilliger te vinden. De onkosten die de vrijwilliger maakt zoals voor benzine (€ 0,35 per kilometer) of parkeren zijn voor uw rekening.

Buurten in de Hoef

Gezellig bij elkaar komen met leuke activiteiten voor ontmoeting en contact. In onze sfeervolle WonenPlus huiskamer in de Alkenhorst komen we wekelijks bij elkaar voor een praatje, kopje koffie of thee en een spelletje. Er is altijd een gastvrouw aanwezig.

Iedere maandag- en woensdagmiddag vanaf 13:30 uur.  En maandelijks op de zondagmiddag draaien we een mooie film met nabespreking.

Komt u erbij of wilt u zelf een activiteit begeleiden? Neem contact op met WonenPlus (072) 5122711

Digitale hulp

Voor het verhelpen van algemeen voorkomende problemen met uw smartphone, tablet, computer, tv en radio. Het aanvragen van Digi-D en het aanleren van digitale vaardigheden. We helpen bij storingen of bij het installeren of het downloaden van een programma. We assisteren bij internetten, sociale media, het verzenden van e-mails of beeldbellen. We geven uitleg over uw tablet of smartphone.

Eerste hulp bij thuiskomst

Als u na een ziekenhuisopname of revalidatie weer naar huis mag, is het fijn als iemand u ophaalt en helpt bij de eerste opvang thuis. De vrijwilliger zet een kop koffie of thee en bekijkt met u wat er verder nodig is. Denk aan  planten water geven, boodschappen doen, vuilniscontainer buiten zetten. Eerste hulp bij thuiskomst is er voor WonenPlus abonnees die in hun naaste omgeving geen familie, vrienden of buren hebben.

Energiecoaches

De huurders van wooncorporaties en woningeigenaren uit de gemeente Alkmaar kunnen een energiecoach inschakelen voor gratis energieadvies. De coach komt bij de mensen thuis om hen te adviseren over de mogelijkheden van energiebesparende maatregelen en hoe ze dit kunnen toepassen in hun eigen huis. Ook adviseren ze over wat men zelf kan doen om te besparen. Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden voor energie besparen? En wilt u een bezoek ontvangen van een energiecoach? Maak dan een afspraak via de website van het Duurzaam Bouwloket of via e.hoekstra@wonenplusalkmaar.nl

Hond uitlaten

Bent u ziek en kunt u niemand vinden om uw hond uit te laten? Of wilt u een wekelijkse lange wandeling voor uw hond? Dan kijken wij in ons vrijwilligersbestand wie u hierin kan bijstaan. Informeer ook naar andere dierenopvang mogelijkheden.

Huisbezoek

Na uw WonenPlus inschrijving krijgt u een huisbezoek met informatie over de mogelijkheden bij WonenPlus. We bespreken uw gezondheid, uw thuissituatie en de door u gewenste ondersteuning. U kunt vragen stellen en uw wensen kenbaar maken. Wenst u tijdens uw WonenPlus abonnement, bijvoorbeeld in een latere fase, informatie of persoonlijke ondersteuning? Ook dan kunt een huisbezoek aanvragen.

Hulp bij ziekte en ongemak

Ziek zijn en toch moet er wat gebeuren. Zoals een afvalrolemmer aan de weg zetten, medicijnen ophalen bij de apotheek, de boodschappen, straatje schoonvegen of hulp bij verhuisdozen in- en uitpakken. Kortom allerlei incidentele hand- en spandiensten. Het gaat om die praktische zaken die u tijdens uw ziekte even niet zelf kunt uitvoeren.

Informatie en advies

Heeft u informatie nodig of wilt u dat we met u meedenken? De vrijwilligers op het servicepunt zijn er voor al uw hulpvragen op het gebied van wonen, welzijn en zorg. De WonenPlus consulenten zijn er voor persoonlijke begeleiding van abonnees en vrijwilligers en voor advies, verwijzing en bemiddeling naar instanties. Dus schroom niet, neem gerust contact op.

Kledingherstel

Voor kleine herstelwerkzaamheden; een losgelaten zoom, een knoop aanzetten, een rits vervangen, gordijnen zomen, broek of rok inkorten. Heeft u zelf geen naaimachine, dan kan de vrijwilliger met uw toestemming de (schone) spullen mee naar huis nemen.

Klussen

Voor kleine klusjes in en om het huis van 1 à 2 uur zoals het vervangen van een kraanleertje, een schilderij of een plank ophangen, een kastje in elkaar zetten, de cv ketel bijvullen, een lamp of een gordijnrails ophangen, radio- of tv zenders instellen. Onze handige vrijwilligers helpen u graag.

Samen Winkelen en Samen Uit

Zin om er op uit te gaan? Vraag het halfjaarlijkse programma met diverse uitstapjes aan. Speciaal voor WonenPlus abonnees. Vrijwilligers halen u op, begeleiden u tijdens het uitstapje en brengen u weer thuis. Er is altijd een gezellig groeps-koffiemoment. De vervoerskosten betaalt u aan de vrijwilliger, dit kan ook met de Alkmaar Pas. U wordt ’s morgens opgehaald rond 9:30 uur of ’s middags rond 13:30 uur. Opgave tot een week van te voren. Vol = Vol.  Bel of mail met het servicepunt of ga naar ons programma 2023 Samen Winkelen programma periode 2 

Vervoer

Bel tot een week van te voren uw afspraak met huisarts, tandarts of ziekenhuis door. Per kilometer betaalt u € 0,35 aan de vrijwilliger. Begeleiding in de OV taxi of met de bus kan ook met een vrijwilliger. Vervoerskosten voor de begeleider zijn voor uw rekening.

Verre vervoersritten

Heeft u een familielid of iemand anders lang niet gezien? Is er een gelegenheid waar u naar toe wilt? Kunt u dit niet zelfstandig? Vrijwilligers stellen zich beschikbaar voor langere ritten binnen Nederland. € 0,35 per kilometer.

Vooraf geregeld

Nadenken over uw uitvaart geeft u rust en houvast voor uw nabestaanden. Er valt al veel te doen in de voorbereiding. Weet men wat uw wensen zijn? Wat wilt u vastleggen? Begrafenis of crematie? Wat wilt u graag of wat juist niet? Wat kunt u hierin zelf doen?

Kunt u bij deze vragen wel wat steun gebruiken? Als u het prettig vindt kunt u hiermee aan de slag gaan met een WonenPlus vrijwilliger. In een persoonlijke overzicht noteren we onder andere of er een testament is, welke abonnementen er zijn, pensioenfondsen, polissen of sociale media en email-accounts. Maar ook wat uw uitvaartwensen zijn, wel of geen bloemen of sprekers, welke muziek, wie het een en ander dient te regelen of wat men wil overlaten aan nabestaanden. Schroom niet. Vraag bij WonenPlus de dienst Vooraf geregeld aan voor een vrijwilliger bij u thuis. Want vooraf geregeld is wel zo prettig!

Zingeving

Zin in een goed gesprek? Bij WonenPlus kunt u met getrainde vrijwilligers praten over allerlei levensvragen. Verder in gesprek gaan dan over de dagelijkse dingen. Vindt u het prettig om met anderen in gesprek te gaan over ervaringen in uw leven? We bespreken allerlei onderwerpen. Zoals heden, verleden en toekomst. Leven in het hier en nu. Waardoor laat ik mij leiden? Eenzaamheid en kwetsbaarheid. Vreugde en verdriet. Over deze en andere onderwerpen kunt u op ongedwongen wijze praten in een groepje en onder begeleiding. Of individueel bij u thuis. Het is een keer in de maand. Vraag de data aan bij ons servicepunt.

Gespreksgroep wijkcentrum Daalmeer op dinsdag van 14:00 tot 16:00 uur.

Gespreksgroep in de Alkenhorst op donderdag van 14:00 tot 16:00 uur.