Je bekijkt nu Dik van Luit

Dik van Luit

Dik van Luit is al bijna twaalf jaar vrijwilliger bij WonenPlus Alkmaar. We ontmoeten elkaar tijdens het inloopuur op maandagmiddag in de Rekere, het ontmoetingscentrum in Huiswaard. Dik is geen onbekende in de Rekere. Hij zit daar op de maandagochtend voor vragen over de computer, laptop of voor andere digitale hulp.

Dik woont sinds kort in Huiswaard. Zijn werkend verleden ligt bij de Technische Dienst van de Hoogovens; hoofdzakelijk intercomsystemen en bedrijfs-televisie. Later ook het installeren en onderhouden van toegangs-verleensystemen, inbraakbeveiliging en brandmeldsystemen. Alles over het hele terrein in alle fabrieken. Toen hij na 47 jaar gestopt was met werken zocht hij iets te doen. Via een oproep in de krant kwam Dik bij WonenPlus uit. Hij was altijd al bezig met iets met zijn handen, ook thuis. Schilderen is ook één van zijn hobby’s en hij doet nu een schildercursus. Hij vindt het vooral leuk om anderen te helpen en dus meldde hij zich aan als klusjesman. Zijn mogelijkheden voor hulp breidde al snel uit met computerhulp, vervoer naar het ziekenhuis en als invaller met samen winkelen of andere uitstapjes.

Welke klusjes zijn je bijgebleven?
“In het begin bij WonenPlus deed ik nog tuinhulp. Mijn allereerste klus was in februari. Een koude klus buiten maar gelukkig vroeg mevrouw of ik koffie wilde. De koffie kreeg ik maar ze zette het kopje op de grote groene kliko. Bleek dat ik het buiten in de kou op mocht drinken”. Gelukkig ervaart Dik verder dat alle kleine klusjes gepaard gaan met een warm kopje koffie (binnen) en met mooie gesprekjes. Ook de uitstapjes vind hij leuk om te begeleiden. Tot drie abonnees in je auto dat is heel gezellig. Er zijn ook WonenPlus abonnees die speciaal vragen naar Dik en naar wie hij dan ook graag terug gaat. Tijdens een klus met een gezellig onderonsje met mevrouw, kwamen ze erachter dat ze allebei uit hetzelfde dorp komen. En wat bleek: dat ze ook nog in dezelfde straat hadden gewoond. Mevrouw had zelfs nog een foto uit die tijd waar Dik opstond.

Klussenteams
Dik maakt ook onderdeel uit van het WonenPlus klussenteam. Dat zijn de duo’s die klussen oppakken die net iets te groot of teveel zijn voor 1 vrijwilliger. Mooie klussen, leuk om samen te doen en de tuin knapte erg op.

Wat spreekt je nog meer aan?
“WonenPlus is een leuke organisatie die de vrijwilligers waardeert en veel voor ze doet. Ook zijn ze een goede achterwacht, als zich iets voordoet. Dat waardeer ik erg. Met WonenPlus ontmoet je veel mensen en je ziet heel veel verschillende thuissituaties. Ik vind het belangrijk voor mijzelf om in contact te blijven”.

Een mooie reden om vrijwilligerswerk te doen en wij zijn blij met handige, betrokken en vooral trouwe vrijwilligers zoals Dik.